Kriebelmug

Weer gestoken door de kriebelmug!

De tweede keer deze vakantie. Zelfde resultaat als de eerste keer deze vakantie vanaf 30 juli. (Overigens was de allereerste keer dat ik te maken kreeg met een vergelijkbare bult en symptomen vorig jaar, ook in juli en hier, waar we al sinds 2008  onze vakanties doorbrengen, maar dan meestal niet in juli en augustus).

Symptomen

Vier dagen geleden (dinsdag, 5 augustus werd ik wakker met een langwerpig rode vlek op mijn wang. In de loop van de dag ontwikkelden zich dezelfde vervelende symptomen als 2 weken geleden, duidelijk heel anders dan de drie verdere muggenbulten die ik deze vakantie op liep. Die bleven normaal klein met de gebruikelijke matige jeuk van een gewone muggenbult.

Resultaat:

  1. een rode, warme, dikke wang rondom de beet
  2. een klein wondje waar vocht uit blijft komen; dat vocht verhard zich wel tot een ‘brokje’, maar is makkelijk weg te vegen waarna er weer een belletje vocht ontstaat..
  3. een harde bobbel onder het wondje van 2 cm.
  4. eerder een brandende pijn dan echt jeuk
  5. een dag lang hoofdpijn, ‘koortsig’ (afwisselend warm en koud met een graad verschil) en vooral: duf en moe en een algeheel gevoel van malaise.

De klachten waren ‘s avonds niet minder en ik begon me af te vragen of ik niet naar de dokter moest voor een antibioticum, maar de tweede dag was de bult half zo groot en de wang minder rood., en ik voelde me duidelijk beter. De derde dag was de wang weer bijna normaal. Het wondje was er nog en de zwelling en roodheid was ook nog niet helemaal weg.

Nu, 4 dagen later is het wondje nog steeds zichtbaar en de plek eromheen nog wat rood. Ook de plek van de eerdere beet (twee weken geleden, op 29 of 30 juli, is nog steeds roder dan de rest.

2018

Vorig jaar heb ik eenzelfde soort bult met dezelfde symptomen gehad. Dat was voor het eerst sinds we hier komen, sinds 2008.

Kriebelmug

Na uitgebreid zoeken op internet, heb ik aanwijzingen gevonden dat het het meest waarschijnlijke is dat het om de ‘kriebelmug’ gaat. Wetenschappelijk naam: simulidae’. De ‘krieblemug’ is erg klein en we hebben hele kleine ‘zwarte ‘vliegjes’ (en ook een keer een heel klein ‘mugje’) gezien. De symptomen die passen bij een beet van de kriebelmug komen overeen met mijn symptomen. De Nederlandse naam ‘kriebelmug’ is misleidend. Hij ziet er niet uit als de gewone mug, eerder als een vliegje, en onschuldig kriebelen doet hij ook niet.

Alternatieve kandidaten die ik tegen kwam, maar me minder passend lijken, zijn:

a) de knut
Die is ook heel klein, en in Europa vrij algemeen en komt hier ook voor. De beschreven symptomen passen minder goed.

b) de tijgermug
Die heeft zich inmiddels gevestigd in een groot gedeelte van Frankrijk, waaronder de Nievre. Die is ook erg klein, in de vorm van een gewone mug, maar de symptomen kloppen niet en we hebben geen mugjes gezien die de kenmerkende zwart-wit gestreepte poten hebben.

Andere waarnemingen

Op internet vond ik